De stichting

Over het Sinterklaashuis

Stichting Sinterklaashuis Bergen heeft tot doel zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden in Bergen en omgeving plezier te laten beleven aan alle aspecten van het Sinterklaasfeest. Het feest van Sinterklaas is een oer-Hollands gebeuren, een stukje vaderlandse cultuur wat al eeuwen terug gaat, en ondergesneeuwd dreigt te raken door Kerst, en vooral de commercie rond Kerst. Het Sinterklaashuis Bergen wil deze cultuur bewaren.

Stichting Sinterklaashuis Bergen heeft tot doel zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden in Bergen en omgeving plezier te laten beleven aan alle aspecten van het Sinterklaasfeest. Het feest van Sinterklaas is een oer-Hollands gebeuren, een stukje vaderlandse cultuur wat al eeuwen terug gaat, en ondergesneeuwd dreigt te raken door Kerst, en vooral de commercie rond Kerst. Het Sinterklaashuis Bergen wil deze cultuur bewaren.

Stichting Sinterklaashuis Bergen wil de oorspronkelijke gedachte rond Sinterklaas in stand houden: Het is een feest voor jong en oud, wat net zo zeer gaat om verwachting, fantasie, dromen en herinneringen als de daadwerkelijke cadeaus. Door een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren, zonder beperkingen van hekjes en afzetlinten, kinderen werkelijk rond te laten lopen in het huis, te laten helpen met de dagelijkse activiteiten zoals pepernoten bakken en kadootjes inpakken, praten, spelen en zingen met Sint en Piet, kortom, zich thuis te laten voelen bij de Sint, krijgen zij een onvergetelijke indruk.

Sinterklaashuis Bergen wil laten zien dat het een feest is van tradities, nostalgie, herkenning. Een feest wat door alle generaties gedeeld wordt en in het Sinterklaashuis Bergen samen beleefd kan worden. Sinterklaashuis Bergen wil de Gemeente Bergen een uniek evenement bieden, waar de hele Gemeente Bergen, maar ook de hele regio profijt van heeft. Dit wil zij doen door de drempel zo laag mogelijk te houden door een lage entreeprijs, en rekening te houden met en in te gaan op de wensen van potentiële bezoekers.

Geschiedenis
In 2010 werd de Theaterwerkplaats Bergen benaderd om de Intocht van Sinterklaas nieuw leven in te blazen. Dit deed de Theaterwerkplaats door het inzetten van Thema-Pieten, zoals een Kapiteinspiet, Kokspiet, Klimpiet, Muziekpiet, Paardenpiet, en vele anderen.

Tegelijkertijd ontstond de mogelijkheid om in museum Kranenburgh het Sinterklaashuis op te richten. Hierin zouden Sinterklaas en de Pieten logeren vanaf de intocht tot en met 5 december. Kinderen konden het huis bezoeken en zien hoe de Sint en Pieten wonen en werken als zij in Nederland zijn, en hier deel van uitmaken.

Dit initiatief was zo’n groot succes, dat besloten is om het een vervolg te geven in 2011, en daarna jaarlijks. In 2011 is hiervoor de Stichting Sinterklaashuis Bergen in het leven geroepen. De wisselende locaties binnen de gemeente en nieuwe ideeën voor de inrichting en activiteiten zorgen ervoor dat het Sinterklaashuis elk jaar weer een unieke belevenis is. Bij blijvend succes wil de Stichting ook de komende jaren de Intocht en het Sinterklaashuis organiseren.

Omschrijving

Het Sinterklaashuis Bergen en de intocht in Bergen worden georganiseerd door de Stichting Sinterklaashuis Bergen.

De intocht
De intocht wordt altijd gehouden op de zondag na de landelijke intocht. De Stichting probeert met de intocht en met het Sinterklaashuis in te spelen op de landelijke thema’s. Dit doet zij door speciale Thema-pieten, en door de kinderen deel te laten nemen aan acties, op het gebied van tekeningen e.d.

De intocht is traditioneel, deelnemende partijen zijn muziekverenigingen, brandweer, plaatselijke verenigingen op het gebied van sport en spel, theaterschool e.d. Na de rondrit wordt Sinterklaas onthaald bij de Ruïnekerk. Hierna vertrekken de Sint, de Pieten en alle intochtmedewerkers, uitgezwaaid door alle kinderen naar het Sinterklaashuis, alwaar iedereen hen de rest van de sinterklaasperiode kan bezoeken.

De intocht duurt van 13.00 tot 16.30 uur.

Het Sinterklaashuis
Het Sinterklaashuis Bergen is sinds 2010 vanaf de Intocht tot 5 december gevestigd in de Gemeente Bergen op wisselende locaties.

Door wie en voor wie
De Stichting Sinterklaashuis wordt bemenst door een grote hoeveelheid vrijwilligers. De Stichting organiseert zowel de Intocht in Bergen als het Sinterklaashuis. Medewerking wordt verleend door verschillende instanties, Gemeente Bergen en diverse ondernemingen en organisaties in de Gemeente Bergen en omgeving.

Het Sinterklaashuis staat open voor mensen van alle leeftijden en gezindten, zonder uitzonderingen.